Reproducerea organismelor

Reproducerea este o caracteristică a organismelor vii, care se manifestă prin naștere din părinți , ca rezultat al fecundării, a unui urmaș , care din punct de vedere morfologic și genetic este asemănător părinților. Prin acest proces asigurându-se perpetuarea speciei. Reproducerea este o formă a înmulțirii în cadrul unei specii.

În reproducere, prin intermediul materialului genetic, caracterele părinților sunt transmise mai departe urmașilor, fiind moștenite.
Din cauza diversității formelor de celule care iau naștere prin reproducere, se face o diferențiere între o înmulțire pe cale sexuată, având la bază gameții (celulele sexuale), care are loc prin procesul de meioză și pe de altă parte prin procesul de mitoză (diviziune celulară) care este o înmulțire asexuată, caracteristică organismelor unicelulare, plantelor și la uneleanimale.
Reproducerea, din punct de vedere biologic, reprezintă sensul existenței organismelor vii. Această idee este subliniată și de existența în cazul majorității speciilor vii a două forme de existență: mascul/femelă

Forme de reproducere

  • reproducere sexuată
    • reproducere unisexuată, monocitogenă
    • reproducere bisexuată, reproducere sexuală propriuzisă (heterosexuală, dicitogenă) prin gameți
  • reproducere asexuată, la bacterii, (unicelulare prin mitoză) și plante
Prin procesele de mutații genetice se generează un număr mare de variații de la o generație la alta. În prezent, în laborator se folosesc metode de fertilizare „in vitro” (eprubetă).

Reproducerea asexuată constă în apariția unui nou individ pe corpul-mamă. Aceasta se realizează atât la protozoare (apariția unui sanț longitudinal care împarte celula în două), cât și la spongieri si celenterate. La restul grupelor de animale reproducerea este sexuată.

Reproducerea asexuată constă în apariția unui nou individ pe corpul-mamă. Aceasta se realizează atât la protozoare (apariția unui sanț longitudinal care împarte celula în două), cât și la spongieri si celenterate. La restul grupelor de animale reproducerea este sexuată.Reproducerea asexuată constă în apariția unui nou individ pe corpul-mamă. Aceasta se realizează atât la protozoare (apariția unui sanț longitudinal care împarte celula în două), cât și la spongieri si celenterate. La restul grupelor de animale reproducerea este sexuată.
Reproducere asexuată (vegetativă) la angiosperme

  • prin drajon, care reprezintă un lăstar crescut în mod natural pe o rădăcină superficială. Procedeul este și folosit de om, astfel că prin separarea unui lăstar al unei plante crescut din rădăcină, și plantarea sa în alt loc, rezultă o nouă plantă.
  • prin stolon, care reprezintă o tulpină sau ramură târâtoare care, în contact cu pământul, formează rădăcini și dă naștere unei plante noi.
  • prin butășire, în care o porțiune de ramură, lăstar, de rădăcină sau de frunză (denumită butaș), este detașată de la planta-mamă și sădită în pământ, cu scopul de a se înrădăcina și de a forma o plantă nouă.
  • prin marcotaj, în care o ramură sau un lăstar al unei plante, nedesprins de ea (denumit marcotă), înfipt cu capătul liber în pământ pentru a prinde rădăcină și care, tăiat și răsădit după ce a făcut rădăcină, dă o plantă nouă.

Reproducerea sexuată 

este procesul de reproducere a organismelor prin organe sexuale. Reproducerea sexuată a animalelor este procesul prin care ovulul și spermatozoidul, provenite de la doi indivizi de sex opus, se contopesc și dau naștere unui nou organism. În acest proces participă cele doua celule sexuale - ovulul si spermatozoidul, numite gameți, produse de către gonade. Gonadele sunt glande de reproducere, fiind îmărțite în gonoade feminine - ovare și gonade masculine -testicule. Icrele peștilor și ouălele păsărilor sunt exemple de gameți feminini, alcătuiți doar dintr-o singură celulă. O celula specială deoarece este foarte bogată în substanțe nutritive și este imobilă. Acești gameți femini sau ovule se formează în ovare iar procesul de formare se numeste ovogeneză. În natură exista ovule foarte diferite ca formă, dimensiuni sau culoare. Cele ale peștilor și amfibienilor sunt gelatinoase și lipsite de coaja dură protectoare. Cele ale reptilelor și cele ale păsărilor au respectiv coaja membranoasă sau calcaroasă și sunt mai bine protejate de factorii mediului. Pentru o protecție mai buna ovulele mamiferilor nu sunt depuse în mediul extern ci dupa fecundare rămân în interiorul corpului femelei pe întreaga perioadă de dezvoltare.Un ovul trebuie să fie fecundat pentru a da naștere unui nou individ. Reproducerea sexuată a plantelor poate fi făcută:
    • prin semințe:
      • Angiosperme
      • Gimnosperme

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu