Biologia (din greacă βιολογία biología, βίος bíos însemnând „viață”) este știința care se ocupă de studiul tuturor organismelor vii. Termenul a fost creat și introdus în știință in 1802 de către Jean-Baptiste de Lamarck și G. Treviranus și provine din cuvintele grecești βίος / bios, « viață » și λόγος / logos, « cuvânt, discurs, știință ». Cele mai vechi cunoștințe scrise din domeniul biologiei datează de la Aristotel șiTeofrast. Dintre personalitățile biologiei mondiale putem aminti pe G.L.L. de Buffon, G. Cuvier, J.H. Fabre, Ernst Haeckel, Jean-Baptiste de Lamarck, Carl Linné, Charles Darwin, G.J. Mendel, Th. Schwann, H. de Vries, Alfred Russel Wallace, A. Weismann. Analizează structură, funcții, origini, evoluție, difuzare și creștere a ființelor vii. De asemenea, clasifică și descrie organismele, funcțiile lor și de unde și-au originile. Patru principii de bază ale biologiei moderne sunt: teoria celulară, evoluția, genetica și homeostazia.
Majoritatea științelor biologice sunt discipline specializate. De obicei sunt grupate după tipul de organism care se cercetează în cadrul lor:botanică — studiul plantelor, zoologie — studiul animalelor și microbiologie — studiul microorganismelor. Există și alte subdomenii, cum ar fibiochimie — studiul proceselor chimice care au loc în organisme, biologie celulară — studiul celulelor, fiziologie — studiul funcțiunilor dețesuturi, organe și sisteme de organe ale organismului sau ecologie — studiul interacțiunilor între organismele însăși și între ele și ambianță.
Biologia ca domeniu separat al științelor exacte și naturale a fost dezvoltată în secolul XIX când științiști au descoperit că organismele împărtășesc caracteristici fundamentale. Acum, este una dintre materiile standarde de învățamânt în școli și universități pretutindeni, iar peste un milion de articole sunt publicate anual într-o mulțime de reviste din domeniul biologiei și medicinei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu